Een van de meest gestelde vragen over onze nieuwe onderneming is: hoe heb je het pand gevonden? Vaak wordt gedacht dat we toevallig langs het pand liepen, maar dat is niet het geval. Er ging een aardige zoektoch aan vooraf! Daar gaan we je in dit artikel meer over vertellen.
Het idee om een eigen ruimte te beginnen ontstond in juni 2018. Vanaf dat moment zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om onze droom werkelijkheid te laten worden. Alleen is dan natuurlijk de vraag: waar begin je?
Funda in business
Je hebt vast wel eens van Funda gehoord, de populairste website voor het zoeken van woonruimte. Funda heeft ook een afdeling voor bedrijfsruimtes, genaamd Funda in Business. Hier heb je de mogelijkheid om verschillende bedrijfsruimtes te vergelijken en te bekijken. Ze hebben zelfs een app waarmee je op je telefoon heel makkelijk kunt zoeken naar een bedrijfsruimte. Dit was ons startpunt.
Wat hebben we nodig?
Om gericht te kunnen zoeken is het natuurlijk nodig om te weten wat je precies nodig hebt. We wisten al snel dat we op zoek waren naar een ruimte van ongeveer 100m2. Op deze manier zouden we ruimte hebben voor ongeveer 10-15 man (afhankelijk van de indeling) en een vergaderruimte. Ook moesten we bepalen of we in een bedrijfsverzamelgebouw wilden zitten, of een eigen ruimte wilden. We hebben niet gelijk een streep gezet door een bedrijfsverzamelgebouw, maar onze voorkeur had het in ieder geval niet. Dus zochten we vooral naar een eigen ruimte.
Wat is het budget?
Daarna komt natuurlijk een lastig punt: wat is het budget? Omdat het een heel nieuw idee was, was het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. We hadden al snel door dat een bedrijfsruimte vaak duurder is dan een particuliere ruimte. Omdat we er uiteraard winst uit willen halen hebben we uiteindelijk besloten om niet middenin het centrum te gaan zitten. Zodra we zo’n 1,5km buiten het centrum gingen kijken werden de huurprijzen namelijk al snel 2 tot 3 keer goedkoper dan in het centrum. Zo werd onze business case direct een stuk haarbaarder.
Contact met de makelaars
We hebben meerdere panden bekeken en dus ook met meerdere makelaars gesproken. We hebben ook panden bezocht die niet voldeden aan de eisen die we hierboven beschreven. Die eisen hadden we in het begin namelijk nog niet 100% duidelijk. Naarmate we meer ruimtes hadden gezien werd het ook steeds duidelijker welke kant we op wilden.
Wanneer je contact opneemt met de makelaar wordt er gevraagd voor welk bedrijf je het pand graag zou willen hebben en waar ze meer informatie konden vinden. Hmm… dat was natuurlijk nog niet mogelijk, want er was nog helemaal geen bedrijf! Laat staan een website… Toch waren makelaars vaak wel enthousiast over het idee en kregen we de mogelijkheid om te onderhandelen met de verhuurder.
Bezichtiging van het huidige pand
We kwamen met een kleine omweg bij ons huidige pand terecht. Slechts 100 meter verderop ligt namelijk een ander pand, waar we zelfs al akkoord op hadden gegeven. Dat pand was nog niet zo heel ver af en had nog geen vergaderruimte. Wel had het veel potentie. Toen de onderhandeling al akkoord waren gaf de makelaar aan dat ons huidige pand vrij kwam. Nieuwsgierig als we zijn wilden we natuurijk meteen gaan kijken. Er was helaas niemand aanwezig, maar we konden door de ramen naar binnen gluren. Dat beviel ons wel! Er was meer licht, meer ruimte en we hoefden minder te klussen. Daarnaast was het van dezelfde verhuurder als het andere pand, dus hoefden we niet lang na te denken. Zonder het pand van binnen te hebben gezien wisten we zeker dat dit het pand zou worden!
Oplevering
Tussen de definitieve contracten en de oplevering zat nog wel een tijdje. We moesten ongeveer 2 wachten voor we konden starten met klussen. Tijdens die 2 maanden hoefden we natuurlijk niet stil te zitten. We gingen op zoek naar meubels, maakten moodboards en bepaalden de indeling. Toen we de sleutel kregen waren we dus ook al goed voorbereid en kon het klussen meteen beginnen.
En ben je nou benieuwd hoe dat ging? Daar hebben we ook een blog over geschreven. Bekijk hem hier!