Ga naar de inhoud

ADHD en werk: een gids voor druktemakers

‘Probeer meer structuur aan te brengen en zorg ervoor dat je minder chaos veroorzaakt in je hoofd”.
Dit soort opmerkingen krijgen mensen met ADHD vaak te horen. Probeer wat minder chaotisch, druk en aanwezig te zijn. Dat is precies makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die snel afgeleid is en al weinig concentratie heeft.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel “de druktemaker van de groep” genoemd.Dat is wat ik en vele andere ADHD’ers regelmatig te horen krijgen. We zijn vaak degenen die het hardst praten en de meeste aandacht lijken te eisen.

Dit kan op de werkvloer vervelende reacties of problemen veroorzaken. Het opent ook deuren naar positieve kanten van ADHD en het gedrag hiervan. Graag delen we onze eigen ervaringen in deze gids.

Lees je mee?

ADHD logo

De voordelen van ADHD en werk

Laten we eerlijk zijn, vaak wordt ADHD als iets negatiefs ervaren. Bij je eerste gesprek met een nieuwe werkgever zul je waarschijnlijk niet meteen zeggen: “Ik heb trouwens ADHD en verlies soms het overzicht”. Dan word je meteen geassocieerd als een chaoot die na een week al zijn afspraken vergeet en de taken niet afkrijgt.

Laat ik jou eens vertellen dat er juist heel veel voordelen zijn met het hebben van ADHD. Ik leg het je graag uit!

De gedrevenheid in de passie voor je werk
Door de kracht van onze hyperfocus ben je in staat om effectieve aandacht en energie te benutten aan iets wat je echt leuk vindt. Zoek vooral dan ook iets waar je energie van krijgt. En geloof me, dan zul je net zoals een pitbull het vasthouden en het niet meer loslaten.

Je komt met nieuwe en creatieve inzichten
Ondanks dat je soms kan afdwalen van je werk, zorgt het ook voor nieuwe inzichten. Zo komen we met nieuwe innovatieve ideeën, waar de meeste mensen niet over zullen nadenken. Dankzij deze creatieve inzichten ben je ook fantasierijk in het dagelijks leven en zie je vaak het kleurrijke in alles.

Spontaniteit en gevoel voor humor passen bij jou
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Dat zeggen ze wel eens, wij als ADHD’ers nemen dat heel serieus. Lachen is nu eenmaal gezond en zorgt er juist voor dat er een gelukshormoon vrij komt. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Jij zorgt daarom altijd voor gezelligheid op je werk en bij de vrijdagmiddag borrels!

Je bent probleemoplossend en flexibel
Snel schakelen is voor ons geen probleem, dat doen we ons hele leven al. Een groot voordeel in ons vermogen is dat we snel kunnen schakelen. Ons hoofd denkt al meerdere stappen vooruit, terwijl andere nog bij de eerste stap zijn. Wij functioneren daarin beter en zijn flexibel in onze werkzaamheden. We denken in praktische oplossingen, aangezien ons leven altijd al een uitdaging is.

De nadelen van ADHD & Werk

Natuurlijk zijn er ook veel nadelen van ADHD op de werkvloer. Het brengt veel obstakels met zich mee, waardoor je zelfvertrouwen verminderd kan worden. Hier kan je op het werk veel last van hebben. Vaak uit zich dit in moeite hebben met het voltooien van taken binnen de deadline. Helaas zijn er in praktijk ook nadelen.

De concentratieproblemen tijdens je werk
Slechte concentratie blijft altijd ingewikkeld voor mensen met ADHD. Een groot deel van je werktijd kan je afgeleid zijn door een collega die te hard op haar toetsenbord tikt of door de vogels die buiten aan het fluiten zijn. Kortom, te veel prikkels in je omgeving zorgt voor afleiding in het voltooien van je taken.

Organiseren en plannen
Een van de grootste uitdagingen van ADHD is het inschatten van tijd. We komen vaak te laat of juist te vroeg, en het afmaken van taken verloopt niet altijd vlekkeloos.

Hoe vaak heb je de volgende situatie al gehad: Je bent vastberaden om op tijd te zijn voor je afspraak, maar ineens zijn je sleutels onvindbaar en blijken ze in de koelkast te liggen. Of je verliest het overzicht door de eindeloze stroom van to-dolijstjes bent het overzicht kwijt na al eindeloze to-dolijstjes.

Voor iemand met ADHD is alleen het organiseren van dagelijkste taken al een hele opgave. Op je werkplek kan dit alleen nog maar lastiger worden door de vele deadlines en meetings. De combinatie werk, ADHD en overzicht, blijft altijd weer uitdaging.

Actief luisteren in gesprekken
De afleiding ligt altijd op de loer, zeker tijdens meetings of gesprekken met klanten. Wij met ADHD zijn vaak al enkele stappen verder in ons denkvermogen, waardoor gesprekken voeren lastiger wordt. We visualiseren meteen nieuwe ideeën en luisteren daardoor maar half naar de ander. Als er plots een gedachte opduikt moeten we deze direct delen, anders zijn we het zo weer vergeten. Op het werk blijft het continue een uitdaging om gesprekken volledig te volgen en anderen uit te laten praten. Dit kun je weliswaar oefenen, maar het zal er nooit uitgaan.

Hoe kun je ermee omgaan?

Om mee te beginnen, iedereen heeft een andere vorm van ADHD of ADD, voor de een werkt het hebben van een notitieboekje en voor de ander kan dat een digitaal overzicht zijn. Dit verschilt echt per persoon, wat diegene fijn en lastig vindt werken.

Wat wij je aanraden is om eerst na te gaan welke uitdagingen je op werk ervaart in combinatie met ADHD. Iedereen heeft in zijn levenslijn verschillende manieren gevonden om met zijn ADHD om te gaan. Bij mij helpt het om met mijn koptelefoon en muziek op te werken om zo meer geconcentreerd te blijven en niet afgeleid te raken, maar voor iemand anders kan een rondje lopen weer helpen.

Het is belangrijk om hierover te praten met anderen of gespecialiseerde begeleiding te zoeken. Dit kan een mental coach zijn of een vertrouwenspersoon op het werk. Overweeg daarnaast om het bespreekbaar te maken, net zoals wij hebben gedaan. Doordat wij het bespreekbaar hebben gemaakt, kunnen wij nu met andere ADHD-collega’s samenwerken en elkaar ondersteunen in bepaalde taken. Bekijk ook vooral de website ADHD-Nederland, daar vertellen zij meer over het hebben van ADHD.

Ontmoet onze: “Office Stories druktemakers”

Even kort over Office Stories, wij zijn een flexwerkplek voor creatieve ondernemers in Breda. Ook wij hebben een aantal druktemakers in onze community.

De eerste druktemaker ben ikzelf Denise. Zelf ben ik op twintigjarige leeftijd erachter gekomen. Zo omschrijf ik mijn ADHD als volgt:

“ADHD komt niet zomaar tevoorschijn, dat is iets wat je je hele leven meeneemt. Voor mij zie ik ADHD niet als een beperking, maar als een bron van energie. Mijn energie en motivatie werken aanstekelijk, en deze enthousiasme helpen anderen ook om geïnspireerd te raken en te groeien. Dit brengt mij in het dagelijks leven tot hilarische momenten, waarin ik elke dag weer steeds meer leer over mijn ADHD. “

De tweede druktemaker is onze eigenaar Hans. Hij heeft óók ADHD, maar had dat pas op veel latere leeftijd door. In zijn eigen woorden:

“Ik heb eigenlijk altijd oneindig veel energie en mijn hoofd ratelt maar door, ik vond dat normaal. Wel hoorde ik natuurlijk zo af en toe eens dat ik 24 uur plan in een werkdag van 8 uur, maar het gekke is dat ik ontzettend veel zaken afkrijg. En ja, ook niet altijd natuurlijk, want er is altijd weer een belangrijkere taak. Die ook nog eens leuker is.

Zelf heb ik wel geleerd nu efficiënt te werken met handige tools zoals ClickUp, zodat mijn werk er direct overzichtelijker van wordt en ik taken kan blijven maken, halen en afvinken. Heerlijk vind ik dat.

Als je voor jezelf een DISC-persoonlijkheidstest doet, zul je zien dat je vaak ook nog (dominant) geel eruit komt, dat is wat ik in ieder geval heb gemerkt, daar zijn ook veel raakvlakken mee met ADHD.”

Herken jij jezelf ook als een druktemaker?

Join onze Offices Stories community! Wil je meer weten over onze community, volg ons dan op de socials!